|

























 |
Delamaris d.o.o. je ponudnik zdravih in
visoko kakovostnih ribjih izdelkov iz povsem naravnih sestavin in le
najboljših surovin. Izkušnje, ki izvirajo iz več kot 135-letne
tradicije, v kombinaciji s sodobno, okolju prijazno tehnologijo
omogočajo, da Delamaris tako kot nekoč tudi danes ponuja povsem naravne
izdelke brez vsakršnih aditivov (t.j. konzervansov, ojačevalcev okusa,
barvil itd.). Vsi ribji proizvodi so brez glutena in predstavljajo
naravni vir kalcija in omega 3 maščobnih kislin. Delovanje družbe
usmerja kakovost, ki je tudi cilj h kateremu stremi ekipa vseh 100
zaposlenih. Vsem zaposlenim želimo zagotavljati prijazno okolje,
možnosti za izpopolnjevanje in osebno rast, potrošnikom pa ponuditi
širok asortiman izdelkov, prilagojenih sodobnim prehrambenim navadam.
Našo zavezanost h kakovosti proizvodnje, ter skrb za okolje in
potrošnike potrjujemo z IFS in HACCP certifikati kakovosti.
Zgodovina o ribah Delamaris
Že od nekdaj so si ljudje prizadevali ohranjati trajnost živil in
tako premostiti časovna obdobja in razdalje. Jedi so solili, sušili,
dimili in vlagali. V letu 1809 so razpisali nagrado osebi, ki reši še
problem prevoza zalog hrane in rodil se je prvi izum: hermetično zaprtje
v steklenki ter nato še v pločevinki. Zgodba Delamaris se začne že
v letu 1879, ko je bilo ustanovljeno prvo podjetje za predelavo rib na
slovenski obali. Ribe so ročno čistili, jih kuhali, cvrli ter pražili,
marinirali in jih polagali v škatlice ter zalili z olivnim oljem.
Škatlice so ročno zaprli in pasterizirali v vreli vodi, hladili,
etiketirali, spravljali v zaboje in skladiščili. Zaposleni specialni
preiskuševalci so zagotavljali zrelost in kakovost slanih rib, filetov
in paštet. Njihova kakovost je bila vedno najboljša. Leta 2009 se je
družba pridružila Pivki in leta 2014 preselila v novozgrajeno stavbo na
Kal pri Pivki. Bogastvo zgodb in okusov ter tradicija priprave rib in
ribjih izdelkov se s pridnimi rokami in ljubeznijo do priprave hrane
ohranja z vsakim dnem znova. Delamaris ostaja pojem vrhunske kakovosti
in zgodba zdravih in naravnih ribjih izdelkov, ki je poznana širom po
svetu.
Nastanek tovarn za predelavo ribe
Začetki podjetja Delamaris d.o.o. segajo v
leto 1879, ko je Francoz Emile Louis Roullet odkupil zemljišče ob skalah
cerkve Sv. Petra, kjer se je nahajala istoimenska kapelica in kos obale
z zalivom, ter v bližini Vascottovih term zgradil prvo tovarno za
predelavo in konzerviranje rib. Z delom je pričela 20. januarja 1881.
Tovarno je odprlo podjetje Generalna francoska družba za konzerviranje
živil (Societe Generale francaise). Domačini so jo poimenovali »fabrica
dei Francesi« ali »fabrica dei bagni« (v prevodu tovarna »Francozov« ali
tovarna »kopališč«).
Warhanek z Dunaja je zgradil drugo tovarno,
ki je pričela z delom 22. decembra 1882. Warhanek je bil prvi, ki je v
Tržaškem zalivu zgradil tovarno za konzerviranje rib, v Devinu pri Trstu
leta 1867. Leta 1882 je zgradil manjšo tovarno Giovanni Degrassi. Leta
1904 so Troion in delničarji odprli še četrto tovarno (S.I. Prodotti
Alimetari Torrigiani).Več kot polovico celotne proizvodnje so tovarne
prodale na tuje. V tovarnah so pražili, marinirali in v sodčke
konzervirali jegulje iz beneške lagune ter pražili »ruske sardele«
in jih v pločevinke konzervirali v olivnem olju. Sardele so vlagali so v
125-gramske pločevinke, največje pločevinke pa so vsebovale 1000 gramov
sardel. Slanike iz Norveške so očistili, polili s kisom, jim
dodali dišave in jih konzervirali v sodčke.
Avstrijsko lastništvo
Francosko podjetje Roullet je leta 1893
prešlo v lastništvo Anglo-avstrijske banke s sedežem v Trstu. Tovarna se
je preimenovala v Usines de láncienne Societe´Generale Francoise de
conserves alimentares. Pod novim lastništvom je tovarna v Izoli dosegala
še večje uspehe. Predelovali in konzervirali so tudi slive, grah, fižol,
meso in paradižnike ter solili in marinirali ribe. Tako so lažje
premoščali mrtva obdobja, ko je bil lov na sardine ob polni luni
zakonsko prepovedan ali pa skromen zaradi naravnega nihanja ob ribjem
razmnoževanju. Direkcija je skrbela za aktivni marketing. Svoje
proizvode je pošiljala na vse svetovne sejme, dobivala priznanja in
nagrade, ohranjala dobre stike z zastopniki in odjemalci, postala je
tudi glavni dobavitelj cesarske vojske. Svoje proizvode je izvažala po
vsej Evropi, v Rusijo, na Bližnji vzhod in v Ameriko.
Prva svetovna vojna
Med prvo svetovno vojno je bila zaradi
pomanjkanja surovin in moške delovne sile paralizirana vsa industrijska
aktivnost v teh krajih. Leta 1918 je bila proizvodnja popolnoma
ustavljena, tovarna je bila zaprta do leta 1920. Nad Izolo je zavladala
beda in lakota. Stanje so poslabšale še velika suša, kuga ter španska
mrzlica. Med vojno so vojne oblasti prepovedale ribolov na morju. Morje
je bilo minirano, prepovedan je bil ulov z mrežami ter tudi nočni
ribolov. Ponoči so morale ostati barke privezane v pristanišču. Večina
moških in fantov je bila na frontah. Starejši ribiči in ženske zaposlene
v tovarnah so ostali brez dela.
Ponoven vzpon tovarn
Leta 1920 je celotno izolsko premoženje
avstrijske banke kupilo italijansko podjetje S.A.Conservifici. Le to je
kupilo še tovarno Degrassi in S.I. Prodotti Alimetari Torrigiani. Leta
1930 se je S.A. Conservatrici prestrukturiralo in preimenovalo v Ampelea
Conservatrici S.A. Nekdanjo tovarno Warhanek je prevzel nov lastnik
Giorgio Sanguetti. Leta 1926 se je preimenovala v Arrigoni. Vzpon
Ampelee je bil silovit zaradi močne podpore Italije, ki je želela
zadostiti notranjim potrebam trga in obenem pridobiti tujo valuto na
račun lastne cenene delovne sile. Tovarno so posodobili z novimi parnimi
kotli, avtoklavi za sterilizacijo pod pritiskom na 125°C, novimi
delavnicami in eletrifikacijo. V proizvodnji so uporabljali v glavnem
sardelo, skušo, sardone in tuno. Proizvajali raznovrstne ribje
konzerve, ribjo moko, ribje olje, brezkostne filete uvoženih rib,
marmelado. Poleg tega so proizvajali tudi zelenjavne konzerve, slane
filete inčunov v steklenih kozarcih, paradižnikovo mezgo in koncentrat.
Izrednega pomena je bila kvaliteta proizvodov, predvsem zaradi
ameriškega in kanadskega tržišča. Iz tega razloga je tovarna zaposlovala
specialne pokuševalce, ki so zagotavljali zrelost in kakovost slanih
rib, filetov in paštet. Zadnji pokuševalec je končal delo leta 1950.
Ampelea in Arrigoni sta leta 1938
organizirali tudi lastno ribiško floto, ki je štela 31 plovil za lov
plave ribe. Arrigonijeva flota je imela tudi tunolovke, Ampelea pa med
drugim dve transportni ladji za uvoz zamrznjenih rib. Po letu 1943 je
naše ozemlje zasedla Nemčija, ki je odvzela suverenost takratni
italijanski salojski republiki in ga vključila v sklop tretjega rajha.
Po drugi svetovni vojni
Po končani vojni je nadzor nad obratom
prevzela t.i. ljudska oblast Pokrajinsko Narodno Osvobodilnega Odbora.
Delovanje tovarne je bilo zelo okrnjeno. Zaradi politične situacije,
lastništva onkraj meje in pomanjkanja surovin je vladala velika zmeda.
Leta 1947 je centralna oblast v Beogradu dala ukaz odpeljati vse sodobne
stroje na Hrvaško, saj so se bali, da to ozemlje po mirovni pogodbi ne
bo pripadalo Jugoslaviji. To je stanje še poslabšalo in imelo dolgoletne
negativne posledice. V Izoli je ostala samo dotrajana stara oprema.Leta
1947 je bila tovarna nacionalizirana in je dobila ime "Ex Ampelea". S
podpisom mirovne pogodbe je bila Izola vključena v cono B. Tovarna je
leta 1950 prešla po zakonu o samoupravljanju iz državne v družbeno
lastnino, naslednje leto tudi v upravljanje delovnega kolektiva.
Leta 1952 je bilo ustanovljeno v Izoli
Uvozno-izvozno podjetje sveže in konzervirane ribe Delamaris. Z dokončno
priključitvijo Jugoslaviji, leta 1954, je zabeležena prelomnica v težkih
povojnih letih. Sledila je modernizacija z nabavo novega avtoklava in
stroja za zapiranje pločevink. Leta 1956 je tovarna dobila ime Iris,
Arrigoni pa Argo. Leta 1959 so se zaradi celotne reorganizacije živilske
industrije združile Iris, Argo, Delamaris in koprska Ikra (bivša de
Langlade) v Kombinat konzervne industrije Delamaris, ki je deloval do
leta 1973. V okviru kombinata so v obratu Iris predelovali ribe, v Argu
pa druge živilske proizvode.
Podjetje je v naslednjih letih doživljalo
vzpone in padce, različne poskuse reorganizacije in prestrukturiranja
obratov. Po letu 1962 so zaradi pomanjkanja domačih rib za predelavo
preusmerili proizvodnjo v predelavo sadja in zelenjave, proizvodnjo
jušnih koncentratov, predvsem pa v mešane ribje konzerve. Leta 1973 so
se tovarne ribje predelovalne industrije združile z drugimi podobnimi
slovenskimi podjetji v Združeno podjetje prehrambene industrije HP
Ljubljana. Leta 1978 so se združile z Drogo Portorož in tako delovale
vse do leta 1989.
Delamaris v zadnjih desetletjih
Osamosvojitev Slovenije je za Delamaris
pomenila krčenje naravnega tržišča, kar je prisililo preusmeritev
strategij na vzhodne in zahodne tuje trge, ter se spopasti z močno
konkurenco. Posledica tega je bila racionalizacija in večanje
storilnosti, predvsem na račun avtomatizacije proizvodnje. Januarja
1992 je na podlagi spremenjenih okoliščin nastal poslovni sistem za
ribištvo in konzerviranje hrane, katerega nosilec je bilo podjetje
HOLDING DELAMARIS p.o. Izola.V okviru tega sistema so delovala sledeča
podjetja: Delsar d.o.o. (konzervna industrija), Riba d.o.o. (ribištvo),
Delmar d.o.o. (promet z ribo), Lera d.o.o. (gojenje rib) in Frigomar
d.o.o. (pakiranje zamrznjenih rib).
Leta 1997 je bilo tudi v tej panogi končano
lastninjenje in nastala so štiri nova podjetja: Delamaris d.d., Delmar
d.o.o., Riba d.o.o. in Frigomar d.o.o. V avgustu 2008 se je proizvodni
del izločil iz delniške družbe Delamaris, konzervna industrija d.d. in
pričel samostojno delovati v okviru družbe Delamaris, konzervna
industrija d.o.o., krajše Delamaris d.o.o. V decembru 2009 je z nakupom
100 % deleža lastnik družbe Delamaris d.o.o. postalo podjetje Pivka
perutninarstvo d.d., ki je pričelo vlagati v razvoj proizvodne
dejavnosti in blagovne znamke Delamaris ter s tem omogočilo ohranitev
delovnih mest v družbi.
|
|