BLED  DOMOVEKONOMIJAKULINARIKATEHNIKAKORISTNE INFO
 
 
Bled

 

TURIZEM
Blejski grad
Blejsko jezero
Blejski otok
Zgodovina Bleda
Znamenitosti
Otoček sredi jezera, gori pa cerkvica,” pravi legendarna Avsenikova pesem. Za otokom se dviga ogromna skala, na njej stoji grad, v ozadju pa najvišji vrh Karavank - Stol. Tako vidimo Bled iz zahodne obale jezera, od koder se odpira najlepši pogled na naš turistični biser. Kot iz pravljice! Otoček je seveda glavni blejski šarmer in razlog za številne vzdihljaje ob prvem pogledu nanj. Do njega se lahko pripeljemo s tradicionalno pletno, v poletnem času lahko nanj priplavamo, v “ta pravi” zimi pa se do njega sprehodimo po ledu. Sprehod okoli jezera, vzpon na grad ali katerega izmed ostalih razgledišč je čudovit v vsakem vremenu in v vseh letnih časih.

Bled je eden izmed prvakov slovenskega turizma, ki privlači množice domačih in tujih turistov. Res je nekaj posebnega in se je v turističnem smislu začel razvijati zelo zgodaj. Sprva je šlo predvsem za zdraviliški turizem, semkaj so prihajali člani družine Karađorđević, nato pa ga je za “svojega” vzel še Tito. Kljub velikemu številu obiskovalcev pa Bled še vedno ohranja simpatičnost, povezanost z naravo in številne enkratne kotičke, kjer ni pretirane gneče.

Bled je kraj, ki sodi med najlepše turistične kraje v Sloveniji. Lepoto mu dajejo jezero, grad na skalnati pečini in otok s cerkvico. Okoli Blejskega jezera je speljana krožna sprehajalna pot. Južni del Blejskega jezera vključuje peš pot po lesenih galerijah tik nad jezerom. Ob sprehodu greste mimo Cafeja Belveder oziroma Paviljona Belveder, Vile Bled, kopališča Mlino, penziona Mlino, penziona Pletna, vile Istra, vile Beli dvor, vile Lastovka in ostalih zanimivosti. Ob poti lahko uživate v čudovitih razgledih na jezero, grad in otoček. V Cafeju Belveder je kavarna in slaščičarna. Na voljo imajo slastne tortice in druge sladice. V toplejših dnevih je na voljo zunanji balkon in zgornja terasa. Vila Bled je obdana z veličastnim parkom. Je nekdanja predsedniška rezidenca. V Vili Bled vam nudijo nastanitev in v priznani hotelski restavraciji ponujajo dobrote sredozemske, slovenske in francoske kuhinje. Kopališče Mlino ima na voljo obilo travnatih površin in tik ob jezeru je tudi nekaj dreves za tiste, ki se izogibajo sončnim žarkom. Penzion Mlino slovi po okusni kuhinji, kjer pripravljajo jedi po naročilu, narodne in hišne specialitete in ribe. Pred penzionom vas pričakujejo znamenite Blejske pletne, da vas popeljejo na otok, lahko pa si izposodite čoln in zaveslate sami. Garni penzion Pletna je eden izmed redkih objektov, ki je v družinski lasti. Žal tukaj ni mirna lokacija, saj se nahaja zraven regionalne ceste proti Bohinju.
 

2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.