KOPER DOMOVEKONOMIJAKULINARIKATEHNIKAKORISTNE INFO
 
 
Koper

 

TURIZEM
Luka Koper
Škocjanski zatokTurizem
Zgodovina
Znamenitosti

Koper je sedež Mestne občine Koper. Mesto ima dva uradna jezika, slovenščino in italijanščino. Koper ima arhitekturno izredno bogato staro mestno jedro. Razvil se je na skalnatem otoku, ki so mu Rimljani dali ime Insula Capraria (kozji otok). Najdlje vlada Beneška republika, od leta 1279 do 1797, ko Koper doživi močan gospodarski in kulturni razcvet. Ostanki beneškega obdobja so vidni v mestni arhitekturi, ki je kljub novodobnim posegom ohranila svoj srednjeveški videz. Koper je zato tudi vključen v združenje evropskih srednjeveških mest. V tistem obdobju je bil Koper otok, obdan z obzidjem in povezan s kopnim z lesenim mostom, varovala ga je mogočna trdnjava, Levji grad. Okrog mesta so se raztezale obširne soline. V 19. stoletju pa do 1. svetovne vojne, pod vladavino Napoleonovega francoskega cesarstva in Habsburške monarhije, se začne Koper spreminjati v skladu z gospodarskim in družbenim razvojem. Začnejo se krčiti soline, ki so leta 1912 dokončno opuščene, mesto samo pa začne izgubljati podobo otoka. Pod Kraljevino Italijo popolnoma izgubi otoški videz. Čas po drugi svetovni vojni prinese dokončne postavitev meje, ko Koper pripade takratni Jugoslaviji in doživi nove arhitekturne posege tako v samem jedru Kopra kot okolici. Ob mestu se razvije mednarodno tovorno pristanišče Luka Koper. Pristanišče vzdržuje morske povezave z vsemi deli sveta.

Koper je eno najstarejših in najbolj (neupravičeno) spregledanih slovenskih mest. Številni obiskovalci, ki drvijo mimo Kopra proti Piranu in Portorožu, iz ceste vidijo le neprivlačne žerjave koprskega pristanišča, a ne vedo, da se tu skriva čudovito in živahno staro mestno jedro. Dolgoletna vladavina Beneške republike je pustila fantastično arhitekturno zapuščino, ki je vsekakor vredna ogleda. Raziščite ozke ulice Kopra, odkrite njegove številne trge ter se pomešajte z domačini, ki jih je tu precej več kot turistov.

Ob prihodu v Koper (ko boste zapustili koprsko obvoznico oz. avtocesto) je najbolje, da parkirate na enem izmed velikih parkirišč v bližini nogometnega stadiona Bonifika. Le dobrih 100 m od stadiona boste prišli do nekdanjega mestnega obzidja in glavnih mestnih vrat - vrata Muda. Preko njih vstopimo na simpatičen Prešernov trg z zanimivim Da Pontejevim vodnjakom. Od tu naprej se začne labirint zanimivih ozkih ulic, preko katerih se ‘prebijemo’ do glavne znamenitosti Kopra - Titovega trga.  Prostoren pravokotni trg iz vseh strani zapirajo čudovite zgradbe. Na eni strani je fantastična Pretorska palača, nasproti njej stoji Loža - zanimiva zgradba, kjer so nekdaj potekale pomembne debate meščanov, danes pa je tu kavarna z enkratnim pogledom na trg. Na desni boste opazili ‘Foresterio’ in ‘Armerio’ (nekdanja prenočišča za goste in skladišče za orožje), na levi pa cerkev Marijinega vnebovzetja ter mestni stolp, kamor se lahko povzpnete za razgled iz ptičje perspektive.

Če se iz Titovega trga sprehodite navzdol po Kidričevi ulici, boste mimo čudovitih (a žal nekoliko propadajočih) benečanskih hiš prišli do obale in Carpacciovega trga, kjer stoji Taverna (nekdanje skladišče soli, danes pa prizorišče večine družabnih dogodkov). Tukajšnje številne kavarne in restavracije s pogledom na morje so zelo priljubljene med domačini.

Naravni rezervat Škocjanski zatok se razprostira v neposredni bližini mesta Koper. Rezervat predstavlja preostanek morja, ki je nekdaj obdajalo Koper. Je okoli 120 hektarjev veliko sredozemsko mokrišče in istočasno največje polslano morje v Sloveniji. Škocjanski zatok je izjemnega pomena zaradi svoje bogate flore in favne. Za obiskovalce je odprt vse dni v letu. Po obrobju sladkovodnega dela naravnega rezervata poteka urejena 2 kilometra dolga krožna učna pot, ki se na štirih območjih razširi v opazovalnice. Le – te imajo izobraževalne vsebine, kjer lahko spoznavamo živalski in rastlinski svet sredozemskih močvirij ali pa si privoščimo krajši počitek.
 

2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt + 36 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.