SEČA DOMOVEKONOMIJAKULINARIKATEHNIKAKORISTNE INFO
 
 
Polotok Seča

 

  TURIZEM
ANKARAN
BLED
BOHINJ
CELJE
IZOLA
KOBARID
KOPER
LJUBLJANA
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
NOVA GORICA
PIRAN
PORTOROŽ
POSTOJNA
PTUJ
SEČA
SEČOVLJE
SEČOVELJSKE SOLINE
STRUNJAN
Seča je naselje pri Portorožu. Je polotok, ki je porasel z oljčnimi nasadi, bujnim zelenjem in polji. Zajeda se v Piranski zaliv. Primeren je za sprehode in razgled na Lucijo, soline in Portorož. V tem delu se nahaja Kamping Lucija, Forma Viva, kanal svetega Jerneja in vrt kaktusov. Kamp Lucija je sodobno opremljen. Ima restavracijo z odličnimi istrskimi specialitetami in trgovino. Na voljo so tudi hladilne omarice. Kamping je razdeljen na cono A in cono B. Cona A se nahaja ob morju in ima elektriko in vodo, cona B pa le elektriko. Gostje si lahko izposodijo opremo za različne vodne športe. Za otroke je na voljo otroško igrišče. Plaža je kamnita in travnata. Forma Viva je zbirka kamnitih skulptur. Nahaja se na prostem v parku. Zbirka je odprta cel dan in za ogled ni potrebno plačati vstopnine. Nastajala je v okviru mednarodnih srečanj kiparjev. Mednarodni kiparski simpozij se je začel leta 1961 na pobudo dveh slovenskih umetnikov, Janeza Lenassija in Jakoba Savinška. Kiparji iz 30 različnih držav so v štiridesetih letih neprekinjenega delovanja pustili več kot 120 kamnitih kipov. V kanalu svetega Jerneja so privezane jadrnice in barčice za rekreativno jadranje. Nekdaj so bili solinski kanali pomembne komunikacijske poti. V vrtu kaktusov lahko vidite veliko vrst kaktusov in jih tudi kupite, če so vam všeč.

Rt Seča
Rt Seča se nahaja med Portorožem in Sečoveljskimi solinami, na robu rta pa je divja plaža, ki je priljubljena točka za turiste in domačine. Ko se naveličate ležanja na soncu, se lahko sprehodite po bližnjem travniku in uživate v razgledih na Portorož in ostalo okolico, ali pa si na hribčku nad obalo ogledate Forma Vivo, kjer so sredi čudovitega oljčnega nasada posejane umetniške skulpture iz istrskega kamna.

Vrt kaktusov
V Seči pri Portorožu se nahaja Vrt kaktusov. Do njega lahko pridete po peš poti iz kampa Fiesa ali po glavni cesti iz Portoroža. Vrt kaktusov se nahaja ob cesti in do njega vas usmeri tabla na drevesu. Pred Vrtom kaktusov je urejeno parkirišče. Za vstopnino je bilo v času mojega obiska potrebno plačati en evro. Vrt kaktusov obsega večji pokriti prostor. V zbirki naj bi bilo več kot 1500 vrst kaktusov, med katerimi nastarejši presegajo starost 50 let, med njimi tudi 54-letni Echinocactus grusonii, ki je zagotovo največji grusonijev ježkar pri nas. Kaktusi so družina rastlin, ki je razširjena le v južni in severni Ameriki. V osrednji Azi.ji pa raste ena sama vrsta. Kaktusi se lahko pojavljajo v zelo različnih velikostih in oblikah, kar lahko vidite tudi v Vrtu kaktusov. Osnovne oblike so stebrasta, kroglasta in drevesasta. Kaktusi so večinoma razširjeni v polpuščavah. Spadajo med večletne rastline in živijo od nekaj let do preko 300 let. Rastejo zelo počasi.


   Seča   Seča   Seča   Seča   Seča   Seča   Seča   Seča   Seča   Seča
 

2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.