CELJE DOMOVEKONOMIJAKULINARIKATEHNIKAKORISTNE INFO
 
 
Fontana na Mariborski cesti v Celju

 

TURIZEM
Aktivnosti v Celju
Legende in miti
Stari grad Celje
Šmartinsko jezero
Turizem v Celju
Zgodovina Celja
Znamenitosti cerkva
Znamenitosti mesta
Znamenitosti narave
Znamenitosti spomin
Znamenitosti stavb

Celje že od nekdaj privlači posebno pozornost turistov – veličastno srednjeveško zgodovino in grofe Celjske dobro poznajo tudi turisti iz tujih držav. Stari grad Celje je najbolj obiskana turistična točka mesta. Vedno več obiskovalcev beleži tudi Celeia – mesto pod mestom, ki razkriva bogato zgodovino Celja iz časov Rimljanov in nudi edinstveno doživetje. Celje - različna in pestra doživetja na majhnem prostoru. Romantične ulice v starem mestnem jedru, majhni kotički za skrivnostne pogovore v mestnem parku, arhitektura, ki razkazuje bogastvo in raznolikost preteklosti, pestre vsebine muzejev, galerij in gledališč. Vse to v središču mesta in v le nekaj korakih.

Celje s svojo podobo nevsiljivo združuje antično in srednjeveško dediščino z modernim urbanim okoljem. Ohranjene tlakovane rimske ulice, mogočne grajske stavbe in ostanki srednjeveškega obzidja v mestnem jedru pričajo o njegovi bogati zgodovini, ki sega v čas Keltov in Rimljanov. Zaradi ugodne geografske lege in ugodnih življenjskih pogojev so se tu okrog leta 300 pred našim štetjem naselili Kelti in postavili močno keltsko naselbino, imenovano Keleia.  Nasledili so jih Rimljani. Danes predstavlja Celje poslovno, gospodarsko, kulturno, šolsko, zdravstveno in turistično središče regije in ima regionalno upravno funkcijo.  S prenovo mest nega jedra je Celje dobilo novo privlačno podobo. Prenovljeni trgi in ulice, urbana oprema ter fontana so priljubljeno sprehajališče in zbirališče meščanov kot tudi vseh obiskovalcev mesta.

Celje je hkrati tudi regijsko središče regionalne destinacije dežela Celjska, ki obsega 21 sosednjih občin in po površini meri 1.598 km2. Destinacijo, zanimivo v vseh letnih časih, najbolj določa geografsko raznolika pokrajina, polna dolin, ki jih obdajajo gore in visoko hribovje. Na tem območju je šest sodobnih termalnih zdravilišč (Terme Dobrna, Skupina Rogaška Slatina, Rimske terme, Thermana Laško, Terme Olimia in Terme Zreče), ki nudijo obiskovalcem vse udobje wellnessa in strokovne medicinske oskrbe. Dežela je bogata s kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi kot tudi s številnimi naravnimi danostmi. O bogati zgodovini pričajo številni gradovi, dvorci, samostani, ohranjena mestna in trška jedra ter muzeji na prostem. Dobro označene sprehajalne, pohodniške in kolesarske poti vas popeljejo skozi neokrnjeno naravo krajinskih parkov, na smučišča pozimi in osupljiva igrišča za golf poleti.

Prepustite se atmosferi uličnega dogajanja in medtem ko se sprehajate po mestnem jedru, opazujte okrog sebe … Ne skrbite, ne boste se izgubili. Za vsakim vogalom vas čaka novo doživetje. Tlakovane ulice ob srednjeveškem mestnem obzidju, veličastna pročelja stavb ter prijazni trgi - pridružite se domačinom in začutite utrip mesta skozi njihove oči. Celjani so ponosni na vse, kar imajo in so znani po tem, da cenijo kvalitetno preživljanje prostega časa. In ne pozabite na mestni park. Leži le nekaj korakov od mestnega središča in vam v poletnih mesecih ponuja mestno plažo, prijeten družabni prostorček za vse generacije.

 

2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.