PTUJ DOMOVEKONOMIJAKULINARIKATEHNIKAKORISTNE INFO
 
 
Ptuj

 

TURIZEMCerkev sv. Jurija
Dominikanski sam.
Minoritski samostan
Ptujski grad
Turizem na Ptuju
Zgodovina Ptuja
Znamenitosti Ptuja
Ptuj je slikovito mesto, ki leži ob reki Dravi v severovzhodnem delu Slovenije. Je najstarejše mesto na Slovenskem in središče mestne občine Ptuj. Mesto je bilo poseljeno že v mlajši kameni dobi. Srednjeveško mestno jedro je zaščiteno in se nahaja ob vznožju Grajskega griča. V zanimivem starem mestnem jedru si lahko ogledate Dravski stolp, Mestno hišo, Mestni stolp, Dominikanski samostan, Minoritski samostan, cerkev sv. Jurija in mnoge druge zgradbe. Nad mestom se ponosno dviguje Ptujski grad. Ptuj stoji na starih vinskih kleteh, kar priča o tisočletni vinski kulturi. V Ptujski vinski kleti hranijo najstarejši vinski letnik v Sloveniji – zlato trto iz leta 1917. Ptuj spada med največja središča mitraizma v evropskem prostoru. Mitraizem je vera, ki so jo na Ptuj prinesli vojaki rimskih legij in trgovci ilirske carine. Na Ptuju in v bližnji okolici je bilo odkritih pet svetišč, posvečenih bogu svetlobe in sonca Mitri. Mesto je posejano z mostovi. Leta 1997 je bil na mestu starega lesenega mostu zgrajen nov most za pešce, ki je dobil več nagrad. Ptuj je mesto z največjim slovenskim umetnim jezerom. Največji tradicionalni prireditvi sta pust in kurentovanje. Na desnem bregu reke Drave se nahaja znan zdraviliški, športni in rekreacijski center Terme Ptuj in hotelski kompleks Grand Hotel Primus. Na tem delu je nekdaj ležalo prazgodovinsko naselje Poetovia.

Ptuj je skozi svoj obstoj pridobil bogato materialno dediščino, o kateri pričajo mnoge arheološke najdbe že iz kamene, bronaste in železne dobe, ki  dokazujejo, da se je človek na tem območju naseljeval že zelo zgodaj. V samem mestu in njegovi okolici se nahaja veliko kulturno-zgodovinskih znamenitosti, kot so stare mestne stavbe, samostani, cerkve, gradovi, spomeniki, običaji … Prav spomeniki zavzemajo poseben del kulturne dediščine mesta, ki je vidna na vsakem koraku po mestu in okolici. Vse znamenitosti Ptuja kot so zgradb in spomeniki ter arheološke najdba nosijo svojo zgodbo in zgodovinski pečat tistega časa, posebno zgodbo mesta in njegove okolice pa govori številna duhovna kulturna dediščina. Poseben utrip izredno zanimivemu mestu dajejo trije letni sejmi, katerih tradicija izhaja iz srednjega veka (jurjevo, ožbaltovo, katarinino), posebno mesto pri ohranjanju duhovne kulturne dediščine in etnografskega izročila ptujskega območja pa gre ptujskemu Kurentovanju. Pozornost si zaslužijo tudi znameniti Ptujčani, ki so skozi svoje življenje mestu zapustili svojo bogato kulturno izročilo. Vsako zgodovinsko obdobje je torej Ptuju pustilo svoj velik pečat in vabljeni, da te posebnosti Ptuja spoznate v posebnih rubrikah.

Ptujski grad je stoletja dolgo varoval naselbino pod seboj, danes pa privlači s svojo slikovitostjo. S svojo lego na griču nad levim bregom Drave je bil nekdaj tudi strateško pomemben. Najstarejše arheološke najdbe na gradu segajo celo na konec III. tisočletja pred našim štetjem! Prav tu pod gradom, je čez Dravo tekla znamenita jantarska cesta. Strateško mesto so kasneje zavzeli stari Rimljani, ki so na tem mestu zgradili utrdbo. Najstarejše, še ohranjene stavbe so iz srednjega veka. Takrat sta bila grad ter mesto pod njim v lasti salzburške nadškofije. Kronist salzburškega nadškofa Konrada I. je tedaj v sredini 12. stoletja zapisal o pozidavi gradu, ki naj bi služil kot obramba pred stalnimi ogrskimi vpadi. Oskrbniki gradu so bili tedaj ministreali , ki so po gradu prejeli tudi ime: "gospodje Ptujski".  Grad je skozi stoletja doživljal številne pozidave in grad je danes urejen v impozanten muzej.
 

2018. Gregor Babšek.  Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.