PIRAN DOMOVEKONOMIJAKULINARIKATEHNIKAKORISTNE INFO
 
Piranski zaliv

 

TURIZEM
Cerkve v Piranu
Rt Madona
Tartinijev trg
Turizem Pirana
Zgodovina Pirana
Znamenitosti Pirana
Piran je pristaniško mesto, ki se nahaja na koncu Piranskega polotoka ter se počasi zožuje med Piranskim in Strunjanskim zalivom. Je zanimivo sredozemsko naselje, polno odtisov prejšnjih obdobij in neprecenljiv spomenik uspešno zasnovane arhitekture. Pirančani so zelo ponosni na svojega rojaka, violinskega virtuoza in skladatelja, Giuseppe Tartinija, ki se je rodil leta 1692 v Piranu. Piran je sedanjo podobo dobil konec 19. stoletja. Tartinijev trg je nastal z zasutjem notranjega pristanišča. Mesto se je širilo na jugovzhod proti Bernardinu, kjer so naredili ladjedelnico. Danes je Piran upravno središče občine. V mestu so številne kulturne ustanove in šole. Pomorski muzej se ponaša z bogatimi umetniškimi in zgodovinskimi deli. Piranski arhiv spada med najbogatejše v Sloveniji, saj vsebuje zbirko dokumentov od 12. stoletja naprej. Kulturni utrip poživljajo številne galerije s prireditvami in raznimi razstavami. V poletnem času raznovrstne koncertne in ostale kulturne prireditve privabljajo tuje in domače obiskovalce. Piran je s svojimi ohranjenimi zgodovinskimi spomeniki in sredozemsko arhitekturo pravi muzej na prostem.

Danes je Piran upravno in turistično središče, ki ob koncih tedna privablja domače in tuje obiskovalce. Največje znamenitosti v Piranu so spomenik in rojstna hiša s spominsko sobo violinista in virtuoza Giuseppeja Tartinija, po njem poimenovan Tartinijev trg (pred 100 leti je bil še pristanišče), sodna in občinska palača iz časa avstro-ogrske monarhije, rdeča Benečanka, najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu, kamnita stebra za zastave, Trg 1. maja ali Stari trg, sedmero obzidnih vrat z ostanki najstarejših obzidij od 7.stoletja naprej in mogočno mestno obzidja na griču Mogoron, desetero cerkva ter minoritski samostan s križnim hodnikom. Povabljeni ste v Pomorski muzej, Akvarij (ustanovljen 1964.leta, prenovljen, pod upravo Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran), Muzej podvodnih dejavnosti, Čarobni svet školjk, Obalne galerije... Ob obali je sprehajalna promenada, ob kateri nas vabijo na osvežitev mnogi lokali in gostilne s pestro ponudbo domače hrane in pijače.

Ah Piran, Piran... naš jadranski zaklad! Čudovito srednjeveško obmorsko mestece, strnjeno na špičastem polotoku, nas vedno znova očara ter opomni na raznolikost naše dežele. Vdihnite morski zrak ter si vzemite čas za vzpon na vrh mestnega obzidja ob sončnem zahodu, potapljanje na piranski punti, romantično večerjo ali nogomet z otroci na Tartinijevem trgu. Izgubite se v njegovih ozkih ulicah, občudujte beneško arhitekturo in raziščite kakšen košček, ki ste ga pri vašem prejšnjem obisku spregledali.
 

2018. Gregor Babšek. Vse praavice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.