KUHAR IN KUHINJSKI PRIPOMOČKI

 

 

    DOMOV          EKONOMIJA          TEHNIKA          TURIZEM          KORISTNE INFO  

 

 

KULINARIKA
 Kuhar in pripomočki
 Mehanska obdelava
 Toplotna obdelava
 Kuhanje
 Dušenje
 Cvrenje
 Pečenje
 Praženje
 Kuharske tehnike
  Molekularna gastronomija
 Slovenska kuhinja
 Dolenjska
 Gorenjska
 Koroška
 Notranjska
 Prekmurska
 Primorska
 Štajerska
 Zasavska
Kuhar naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo obrokov hrane. Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v kuhinji. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu.


Kaj delavec običajno dela?
Delo kuharja je raznoliko in obsega vse od naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, toplotne obdelave, razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedil. Kuhar naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo hrane. Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v kuhinji. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedil. Svoje delo opravlja higiensko, skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji. Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri inventurnih popisih. Kuhar sodeluje pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke. Za uspešno delo spremlja strokovne novosti in jih tudi uporablja. Ko si pri delu nabere dovolj izkušenj, sodeluje pri uvajanju novih delavcev.


Delovna področja
Kuhar se zaposli v različnih prehrambenih enotah, kjer je raznolikost dela velika in organizacija dela različna. Kuha lahko v veliki hotelski restavraciji, kjer imajo veliko število dnevnih menijev in jedi po naročilu, v ladijski ali specializirani restavraciji ( npr. ribja), v gostilni, kjer je večja ponudba domačih jedi, v okrepčevalnici ali v planinskem domu. Zaposli se tudi v bolnišnici, v vrtcu, domu za starejše občane, v študentski in vojaški kuhinji ter kuhinji v podjetju. V novejšem času se uveljavlja priprava in dostava hrane, ki jo imenujemo catering. V tem primeru kuhar hrano pripravi v centralni enoti, hrano pa dostavijo v prostorih naročnika. To je lahko slavljenec, ki v svojem stanovanju priredi zabavo, ali podjetje, ki v svojih prostorih organizira sprejem. Sem spada tudi dostava hrane letalom in drugih prevoznim sredstvom, organizacija banketov, koktajlov, poročnih gostij ali priprava hrane v prostorih naročnika. Kuhar se lahko zaposli tudi v kuhinji živilske industrije kot kuhar za pripravo zamrznjenih živil.


Delovni pripomočki
Kuhar uporablja različne vire energije, kot so elektrika, plin ali para ter tehnične in mehanske naprave. Uporablja kuhalno, namizno servirno in transportno posodo, pribor in kuhinjsko orodje: stroje za mehansko obdelavo, univerzalni stroj s priključki, lupilnik za gomoljasto zelenjavo, čebulo; stroj za pranje zelenjave, stroje za mletje mesa, sekljanje, rezanje in žaganje, stroje za stepanje in ožemanje, stroje za obdelavo in oblikovanje testa; termične naprave, štedilnik, kotle za kuhanje, prekucne ponve, pečico za meso in slaščice, cvrtnik, žar in raženj, parne konvekcijske peči in kuhalne avtomate, grelne pulte, pomivalne naprave. Poleg tega pa še hladilne naprave in stroj za sladoled. Uporablja posodo za pripravo jedi, za kuho, za serviranje, za pomivanje in čiščenje ter za odpadke, termično posodo in posodo za kuhanje pod povečanim pritiskom, različno orodje in drobni inventar. Za prenašanje in prevoz živil in jedil uporablja transportne vozičke, tekoči trak in dvigala. Pri delu potrebuje tudi kuhinjsko perilo ter čistilno orodje in pripomočke, krpe, gobe, krtače, metle in omela. Za pripravo jedi uporablja živila živalskega in rastlinskega izvora, začimbe in dišave ter vodo. Za vzdrževanje čistoče pa mehanska in kemična čistilna sredstva, dezinfekcijska in dezinsekcijska sredstva. Pomembni so tudi številni dokumenti in dokumentacija dela: zahtevki, recepture in dobavnice, seznami normativov, knjiga menijev, jedilni list, ceniki, kalkulacije, obračuni polizdelkov, dnevni obračun porabe živil, knjiga rezervacij in zapisniki o morebitni škodi. Pri delu je oblečen v delovno obleko, ima pokrivalo, je ustrezno obut ter upošteva predpise o varstvu pri delu.


Izdelek in storitev
Naloga kuharja je, da pripravi jed po naročilu ali v skladu s sestavljenim menijem. Hrano pripravi v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, pri tem pa upošteva okusnost, nasitnost in prijeten videz jedi.Znanja in spretnosti
Za opravljanje poklica se zahteva poklicna oziroma strokovna kvalifikacija kuharja. Med šolanjem spozna tehnologijo priprave hrane, nauči se ravnati z živili in kuhano hrano. Spozna količinske normative, programiranje in načrtovanje prehrane, higienske in tehnične predpise. Zna organizirati lastno delo in uporabljati strokovno literaturo.


Psihofizične sposobnosti
Kuhar mora dobro razlikovati barve, vonje in okuse ter imeti spretne roke in prste. Vzdržuje red, čistočo in osebno urejenost. Ima tudi smisel za estetiko, čut za organizacijo dela in pravilno časovno razporeditev. Dela stoje z obračanjem, pripogibanjem, poseganjem, dviganjem in prenašanjem lažjih in srednje težkih bremen. Zato poklic ni priporočljiv za osebe s ploskimi stopali. Zaradi dela z živili so potrebni redni zdravniški pregledi, opravljen tečaj higienskega minimuma in izpit iz varstva pri delu. Moteče so lahko alergije na živila in čistila.


                                                                                                                                                                                                                                       

2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.