Slovenska narodna kuhinja - NOTRANJSKA IN LJUBLJANSKA KUHINJA

 

 

    DOMOV          EKONOMIJA          TEHNIKA          TURIZEM          KORISTNE INFO  

 

 

  KULINARIKA
 Kuhar in pripomočki
 Mehanska obdelava
 Toplotna obdelava
 Kuhanje
 Dušenje
 Cvrenje
 Pečenje
 Praženje
 Kuharske tehnike
  Molekularna gastronomija
 Slovenska kuhinja
 Dolenjska
 Gorenjska
 Koroška
 Notranjska
 Prekmurska
 Primorska
 Štajerska
 Zasavska
Kulinarična ponudba Ljubljane je bila od nekdaj raznovrstna. Slovenija in Ljubljana se namreč nahajata na stičišču različnih kulinaričnih svetov. V slovenski kuhinji se v prvi vrsti odražajo vplivi kuhinj Sredozemlja, alpskega sveta in Panonske nižine. V novejšem času so se jim opazno pridružili še vplivi Balkanske ter nekaterih drugih mednarodnih kuhinj.
Koline              Kislo zelje v solati s slanino (pozimi)


Ljubljansko kulinariko že od vedno zaznamuje tudi raznovrstnost sestavin. Med najbolj značilnimi je zelenjava s predmestnih vrtov. Predela Krakovo in Trnovo, od središča mesta oddaljena manj kot pol ure hoje, še danes zalagata nekatere med stojnicami na glavni mestni tržnici. Nepogrešljivo je seveda meso, v prvi vrsti govedina in perutnina s kmetij Osrednje Slovenije, nekoč pa tudi meso različnih ptic.

Na podeželju so v krušnih pečeh pripravljali izjemen domač kruh, mestne pekarne pa to tradicijo ohranjajo in razvijajo še danes. Bogastvo slovenskih voda so vselej obilno zastopale sladkovodne in morske ribe, raki, školjke ter seveda za Ljubljano posebej značilne žabe. Ljubljančanom je bila vedno na voljo tudi bogata izbira sadja - tistega iz sadovnjakov v bližnji okolici, pa tudi južnega sadja s Primorske.
Goveja juha       Bloška trojka       Kuhana govedina s hrenom       Pražen krompir


Turiste, ki prihajajo v Ljubljano, vse bolj zanima, kje bi lahko poskusili kaj tipično ljubljanskega, ponudbo lokalnih jedi pa navdušeno sprejemajo tudi domačini. Ponudba tradicionalnih ljubljanskih jedi je bila do sedaj skromno zastopana, nekatere jedi pa so popolnoma nepoznane. Ljubljana ima od nekdaj specifično kulinarično podobo, saj leži na stičišču različnih kultur. Okusi Ljubljane so posebej pomembni, saj iz tradicionalnih jedi ne ustvarjajo muzeja, ampak originalni recepti kuharjem omogočajo paleto interpretacij do mere, da so jedi še vedno razpoznavne, a hkrati prilagojene sodobnim kulinaričnim pričakovanjem.

Kulinarika in turizem sta vedno podpirala drug drugega, še nikoli pa ta preplet ni bil tako tesen kot danes. Kulinarika danes predstavlja pomemben način spoznavanja nekega mesta oziroma destinacije, vse bolj pa postaja celo osrednji motiv za obisk. Ta potencial smo prepoznali tudi v Turizmu Ljubljana in projekt Okusi Ljubljane oblikovali kot del širšega prizadevanja za razvoj kulinarične ponudbe v prestolnici in regiji. Ključno pa je, da izredna dinamika z mnogimi elementi inovacij poteka prav tam, kjer se ponudba razvija, to je pri samih gostincih.


Skutna palačinka s pehtranom       Skutna palačinka s pehtranom       Potica       Krompirjevi žganci z ocvirki    
 

2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.