|




















 |
Kulinarična ponudba Ljubljane je bila od nekdaj raznovrstna. Slovenija
in Ljubljana se namreč nahajata na stičišču različnih kulinaričnih
svetov. V slovenski kuhinji se v prvi vrsti odražajo vplivi kuhinj
Sredozemlja, alpskega sveta in Panonske nižine. V novejšem času so se
jim opazno pridružili še vplivi Balkanske ter nekaterih drugih
mednarodnih kuhinj.
Ljubljansko kulinariko že od vedno zaznamuje
tudi raznovrstnost sestavin. Med najbolj značilnimi je zelenjava s
predmestnih vrtov. Predela Krakovo in Trnovo, od središča mesta
oddaljena manj kot pol ure hoje, še danes zalagata nekatere med
stojnicami na glavni mestni tržnici. Nepogrešljivo je seveda meso, v
prvi vrsti govedina in perutnina s kmetij Osrednje Slovenije, nekoč pa
tudi meso različnih ptic.
Na podeželju so v krušnih pečeh pripravljali
izjemen domač kruh, mestne pekarne pa to tradicijo ohranjajo in
razvijajo še danes. Bogastvo slovenskih voda so vselej obilno zastopale
sladkovodne in morske ribe, raki, školjke ter seveda za Ljubljano
posebej značilne žabe. Ljubljančanom je bila vedno na voljo tudi bogata
izbira sadja - tistega iz sadovnjakov v bližnji okolici, pa tudi južnega
sadja s Primorske.
Turiste, ki prihajajo v Ljubljano, vse bolj
zanima, kje bi lahko poskusili kaj tipično ljubljanskega, ponudbo
lokalnih jedi pa navdušeno sprejemajo tudi domačini. Ponudba
tradicionalnih ljubljanskih jedi je bila do sedaj skromno zastopana,
nekatere jedi pa so popolnoma nepoznane. Ljubljana ima od nekdaj
specifično kulinarično podobo, saj leži na stičišču različnih kultur.
Okusi Ljubljane so posebej pomembni, saj iz tradicionalnih jedi ne
ustvarjajo muzeja, ampak originalni recepti kuharjem omogočajo paleto
interpretacij do mere, da so jedi še vedno razpoznavne, a hkrati
prilagojene sodobnim kulinaričnim pričakovanjem.
Kulinarika in turizem sta vedno podpirala
drug drugega, še nikoli pa ta preplet ni bil tako tesen kot danes.
Kulinarika danes predstavlja pomemben način spoznavanja nekega mesta
oziroma destinacije, vse bolj pa postaja celo osrednji motiv za obisk.
Ta potencial smo prepoznali tudi v Turizmu Ljubljana in projekt Okusi
Ljubljane oblikovali kot del širšega prizadevanja za razvoj kulinarične
ponudbe v prestolnici in regiji. Ključno pa je, da izredna dinamika z
mnogimi elementi inovacij poteka prav tam, kjer se ponudba razvija, to
je pri samih gostincih.
|
|