Toplotna obdelava živil - PRAŽENJE

 

 

    DOMOV          EKONOMIJA          TEHNIKA          TURIZEM          KORISTNE INFO  

 

 

KULINARIKA
 Kuhar in pripomočki
 Mehanska obdelava
 Toplotna obdelava
 Kuhanje
 Dušenje
 Cvrenje
 Pečenje
 Praženje
 Kuharske tehnike
  Molekularna gastronomija
 Slovenska kuhinja
 Dolenjska
 Gorenjska
 Koroška
 Notranjska
 Prekmurska
 Primorska
 Štajerska
 Zasavska
Praženje je ena od sedmih osnovnih kuharskih tehnik, pri kateri živilo (lahko) obarvamo, hkrati pa se pri njem razvijejo pražilne snovi in nove arome. Praženje je lahko uvod v nadaljnjo termično obdelavo ali zaključna faza priprave, s praženjem pa živilom izboljšamo okus.

Postopek toplotne obdelave živil. Med praženjem se živilu spremeni okus, pogosto tudi vonj. Pri praženju brez maščobe dajo v ponev suha živila in jih med mešanjem segrevajo, zato postanejo svetlo ali temno rjava. Orehe in lešnike je mogoče pražiti tudi v pečici pod žarom. Pri praženju z maščobo v vroči maščobi med mešanjem pražijo živilo, dokler ne dobi lepe barve ( porumenitev, porjavitev). Živilu s tem izboljšajo okus. Pogosto je praženje le začetek obdelave in morajo živila potem še kuhati ali dušiti. Tako pražijo moko za zgostitev, zelenjavo za juho, čebulo za golaž, zdrob, meso, drobovino itd.


Praženje brez maščobe je kuharska tehnika, pri kateri v ponvi ali drugi posodi (pre)pražimo suha živila, na primer oreške, drobtine, začimbe, sladkor in podobno. Praženje brez maščob uporabljamo za moko, drobtine, lešnike, kavo, sladkor in podobno. Živila spremenijo barvo, razvijejo pa se tudi nove pražilne snovi in arome, ki živilu spremenijo okus in vonj. Brez maščob pražimo tudi v primeru dietne prehrane.


Praženje z maščobo je pogostejši način praženja, pri katerem živila pražimo na vroči maščobi (gl. nasveti), da se zmehčajo ali svetlo rumeno do rjavo obarvajo. Na ta način pražimo zelenjavo (priljubljen je pražen krompir), drobovino, čebulo za golaž, (mleto) meso in podobno.


Sotiranje (fr. sauter) ali hitro praženje je kuharski postopek, pri katerem živila med mešanjem prepražimo pri visoki temperaturi. Postopek je podoben praženju z mešanjem, ki je doma na Kitajskem. Tam pretežno v voku živila pražijo pri visoki temperaturi in med mešanjem, da postanejo užitna, obenem pa čvrsta in sočna.


Praženje z mešanjem je doma na Kitajskem, kjer v voku ali drugi posodi pražijo živila tako, da jih med praženjem neprestano mešajo. Tako živila prepražijo do užitnosti, a ostanejo čvrsta in sočna. Za praženje so od govedine najboljši file, hrbet in vsi steaki, pri teletini zarebrnice, medaljoni in zrezki, pri jagnjetini zarebrnice in zrezki iz stegna, pri svinjini pa zarebrnice, rezine iz ribice, nizke zarebrnice ter zrezki iz notranjega in zunanjega stegna, križa in krogle. Za praženje narezanih koščkov mesa v ponvi so od govedine najbolj primerni golen, zaplečje in vsi kosi, ki so primerni za pečenje v pečici ali na žaru, pri teletini ribica, križ in ledveni kos, pri jagnjetini prsi in vrat, pri svinjini pa vsi kosi, ki so primerni za pečenje v pečici ali na žaru.
                 
 

2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.