Slovenska narodna kuhinja - PREKMURSKA KUHINJA

 

 

    DOMOV          EKONOMIJA          TEHNIKA          TURIZEM          KORISTNE INFO  

 

 

KULINARIKA
 Kuhar in pripomočki
 Mehanska obdelava
 Toplotna obdelava
 Kuhanje
 Dušenje
 Cvrenje
 Pečenje
 Praženje
 Kuharske tehnike
  Molekularna gastronomija
 Slovenska kuhinja
 Dolenjska
 Gorenjska
 Koroška
 Notranjska
 Prekmurska
 Primorska
 Štajerska
 Zasavska
Večina si Prekmurje predstavlja kot zasanjano neskončno ravnico, posejano s skrbno obdelanimi polji. Resnica je nekoliko drugačna. Prekmurje je nižinska pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije ob meji z Avstrijo in Madžarsko, na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobila ime. Kljub intenzivnemu kmetijstvu zadnjih let, je pokrajina ohranila precej svojih naravnih lepot. Na področju Krajinskega parka Goričko naletimo na ohranjene gozdove z raznolikimi živalskimi in rastlinskimi prebivalci. Pokrajina je večinoma poljedelska, naarava je bogata s številnimi vodnimi viri. Poleg termalne vode lahko obiščete tudi katerega od naravnih vrelcev mineralne vode. Večji mesti sta Murska Sobota in Lendava.Prekmurje slovi po svojih kulinaričnih dobrotah. Predvsem po pristnih tradicionalnih posebnostih, ki so raznolike, kakor je raznoliko tudi geografsko območje, ki se razprostira od Panonske nižine do Lendavskih goric in Goričkega. Že stoletja so ljudje v Prekmurju ohranjali tradicijo priprave domačih dobrot. Gibanica, bograč, dödöli, retaši, zlevanka, pogače so bile vedno cenjene in poznane jedi, tako v Prekmurju kot tudi daleč naokoli. V bogati kulinarični ponudbi Prekmurja najdemo ob tradicionalnih jedeh tudi kakovostna vina, žganja, marmelade, likerje in mnogo drugih značilnih prehrambenih izdelkov.
Prekmurska vina       Langaš - prekmurski fast food       Bujta repa       Prekmurska_gibanicaNaravna in kulturna dediščina
Severni del je gričevnat in je dobil ime Goričko, nekaj gričevja pa je še ob madžarski meji v zaledju mesta Lendava. Prava ravnica je le ob reki Muri do obronkov Goričkega in Lendavskih goric. Kljub intenzivnemu kmetijstvu zadnjih let, je pokrajina ohranila precej svojih naravnih lepot. Na račun lahko pridejo predvsem opazovalci ptic in nabiralci (gobe, kostanj, jagodičevje). Visokodebelni sadovnjaki in travniki dajejo življenski prostor številnim vrstam metuljev in redkim vrstam cvetlic kot so različne vrste divjih orhidej, sibirska perunika in nekatere druge. Svet okrog reke Mure je nekoliko drugačen. Predvsem na področju Murske šume pa lahko še vedno najdete mir, čaplje in štorklje in doživite ribolov v murski mrtvici. Pokrajina sicer nima svojih naravnih jezer, vendar pa ima nekaj akumulacijskih, med katerimi ima zagotovo posebno mesto Bukovniško jezero z energetskimi točkami. Narava omogoča nepozabne in vedno zanimive sprehode in kolesarske izlete.


Kulinarika
Prekmurje slovi po svojih kulinaričnih dobrotah. Predvsem po pristnih tradicionalnih posebnostih, ki so raznolike, kakor je raznoliko tudi geografsko območje, ki se razprostira od Panonske nižine do Lendavskih goric in Goričkega. Že stoletja so ljudje v Prekmurju ohranjali tradicijo priprave domačih dobrot. Gibanica, bograč, dödöli, retaši, zlevanka, pogače so bile vedno cenjene in poznane jedi, tako v Prekmurju kot tudi daleč naokoli. V bogati kulinarični ponudbi Prekmurja najdemo ob tradicionalnih jedeh tudi kakovostna vina, žganja, marmelade, likerje in mnogo drugih značilnih prehrambenih izdelkov. Na prekmursko kuhinjo so vplivale sosednje pokrajine in kulture, ki so poleg poljščin, ki jih je bilo v pokrajini vedno v izobilju, pomagale izoblikovati verjetno najbolj specifično in prepoznavno med vsemi pokrajinskimi kuhinjami v Sloveniji. Lahko nam verjamete na besedo, da se v Prekmurju dobro je in pije. Pokrajina je bogata s številnimi gostinskimi lokali, turističnimi kmetijami in vinogradniškimi kmetijami, kjer Vam prijazno postrežejo domače in druge dobrote. Ponudba je raznolika in kaj okusnega za pod zob se najde za vse okuse. Kot suvenir pa lahko domov odnesete odlično prekmursko moko iz mlina na Muri, domače bučno olje ali pa odlične goričke žganice, sokove in marmelade.

Večji del Prekmurja pokriva panonska nižina, ki nudi številne možnosti za kmetovanje. Zato je Prekmurje bogato posejano s številnimi njivami, na katerih se bohotijo žita in drugi poljski pridelki z bučami vred in čudovitimi vinogradi. Gojijo pa tudi prašiče in krave, divjad ter celo gobe. Prekmurje spada v kulinarično bogatejši del Slovenije, tamkajšnje domače kuharske dobrote pa so povezane s številnimi šegami in navadami. Enega največjih posvetnih praznikov predstavljajo koline, kjer poleg ostalih specialitet pripravljajo tudi polnjeno svinjsko debelo črevo (baba), polnjen želodec (ded), žolco, ocvirke in prekajeno slanino. Najbolj znana pa sta še vedno zaseka ali zábeu in prekmurska šunka z zaščitenim geografskim poreklom. Ne smemo pa pozabiti tudi na bujto repo, ki je odlična priloga h kolinam.
Dodoli       Krvavice       Bograč       VrtanekPrekmurje ima tako rekoč vse, kar je potrebno za popolno gastronomsko regijo: žita in druge poljske pridelke z bučami vred, vinograde, prašiče in krave, tudi divjad, ribe, gobe ... Eden največjih posvetnih praznikov so za Prekmurce prav gotovo koline. Takrat izdelajo vrsto svežih, poltrajnih in trajnih izdelkov: zlasti značilne so prosene, ajdove ali bele, žemljeve in kruhove krvavice, pečena kri, ocvrti možgani in godlja. Med drugimi so še polnjeno svinjsko debelo črevo, polnjen želodec, različne trajne klobase, salame, tlačenka in žolca, prekajena slanina, ocvirki, prekajeno salo za krušni namaz, zaseka ali zábel. Krono njihovega znanja in prizadevanja na tem področju predstavlja izjemna prekmurska šunka z zaščitenim geografskim poreklom. V dobrih gostilnah in na turističnih kmetijah pogosto postrežejo z bogračem, okusno, golažu podobno mesno enolončnico, pripravljeno iz svinjskega, govejega, divjačinskega mesa in krompirja ter v jesenskem času tudi gob. Zelo razširjena jed, ki je pogosta enolončnica ali priloga h kolinam, je bujta repa.

Še eno posebnost ima Prekmurje, ki jo danes pripravljajo skoraj povsod po Sloveniji. To je zaščitena sladka pogača, imenovana prekmurska gibanica. Spodnji del gibanice je narejen iz krhkega testa, potem si med plastmi vlečenega testa sledijo makov, skutni, orehov in jabolčni nadev, ki jih v tem vrstnem redu še enkrat ponovijo, premažejo s kislo smetano in spečejo. Seveda gibanica ni edina prekmurska pogača. Gospodinje jih pripravljajo z različnimi nadevi, po katerih se imenujejo: idinjače, repnjače, tikvače, zlejvanke, posolanke, krapci, bibe, gibíce idr. Posebno skupino predstavljajo okusni zavitki, ki se imenujejo retaši. Kvašeno ali vlečeno testo namažejo z različnimi nadevi, ga zvijejo in spečejo. Značilni nadevi so buče, skuta, mak, grozdje, bučna semena, repa, zelje in drugi.

Tamakajšnje gospodinje obvladajo tudi peko kruha (medeni, sadni, rženi, z bučnicami, z bobom...) in ostalih krušnih dobrot (ob poroki ali krstu spečejo boljši pšenični kruh bosman, ki je okrašen s kitami in drugimi testenimi ornamenti). Med najbolj znanimi so pleteni venci vrtanki in manjše krušne roladice ali pereci. Poleg ocvirkovih pogačic, pa gospodinje same izdelujejo tudi rezance, mlince in testene krpice kvadratnih oblik, ki jih pripravljajo na prav tako zelo raznovrstne načine, in sicer z makom, zeljem, orehi, smetano, skuto in drugimi dodatki.

Mak ima v prekmurski prehrani pomembno mesto. Poleg tega da je nepogrešljiv v gibanicah, retaših in za pripravo makovih rezancev, ga potrebujejo tudi za makovo potico, ki je v splošni paleti slovenskih potic najbolj »prekmurska«. Iz krompirja in ostre pšenične moke skuhajo prekmurske žgance ali dödöle, ki so zabeljeni priloga ali samostojna jed s solato. Med juhami je verjetno najbolj značilna prekmurska mlečna juha, pripravljajo tudi mlečno ajdovo juho z gobami, krompirjevo, skutno in fižolovo. Kisla smetana je osnova za mlečno ajdovo kašo, mlečno repo in zelje. In potem: samo še kozarec dobrega prekmurskega belega vina in doživljanje Prekmurja je popolno!Naj omenimo še prekmursko mlečno juho, ki sliši na ime »mleična župa«. Prekmurski zaščitni znak znak pa je nedvomno bučno olje, ki ga nikoli ne bodo zamenjali za olivno ali kakšno drugo. Pri pripravi jedi je nepogrešljivo v skoraj vseh solatah, najlepše pa se ujamje s črno redkvijo. Če načrtujete izlet v Prekmurje, vam priporočamo, da se ustavite v kakšni turistični kmetiji in povprašate po njihovih tradicionalnih jedeh. V tej široki paleti okusnih dobrot boste zagotovo našli kaj zase. Prepustite se izvirnim okusom in uživajte v dobri prekmurski hrani.      Kruh Bosman       Manjše krušne ruladice ali pereci       Ajdova zlevanka       Retaši

 

2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.