Toplotna obdelava živil - DUŠENJE

 

 

    DOMOV          EKONOMIJA          TEHNIKA          TURIZEM          KORISTNE INFO  

 

 



KULINARIKA
  Kuhar in pripomočki
  Mehanska obdelava
  Toplotna obdelava
  Kuhanje
  Dušenje
  Cvrenje
  Pečenje
  Praženje
  Kuharske tehnike
   Molekularna gastronomija
  Slovenska kuhinja
  Dolenjska
  Gorenjska
  Koroška
  Notranjska
  Prekmurska
  Primorska
  Štajerska
  Zasavska
Pri dušenju naredimo živila užitna s segrevanjem, kjer je posredovalec toplote lastna ali dodatna količina, sopara ali maščoba. Prednost dušenja je v tem, da se prehranska vrednost najmanj zmanjša, topljive snovi ostanejo v jedi. Sam postopek ohranja vitamine, veliko bolj pa se uveljavijo tudi aromatične snovi.



Ločimo tri načine dušenja:
  1. dušenje v lastnem soku (zelenjava, sadje, meso) je primerno predvsem za zelenjavo. V posodo damo zelenjavo, dobro pokrijemo in dušimo, da počijo celične membrane, ki izpustijo sok. pri tem se lahko tvorijo nove aromatične snovi. Posoda mora dobro tesniti. Med dušenjem je ne odpirajte, zato da sopara, ki se nabira na pokrovu, pada nazaj v posodo. Pri tem postopku se živilo začinja z lastnim sokom. Dušite na zmernem ognju.
  2. dušenje z dodatkom maščobe (sočna zelenjava) – dušimo špinačo, bučke, jajčevce, kumare itd. Maščoba, ki je pomešana med zelenjavne dele, pripomore, da počijo celične membrane in se zelenjava nato duši v mešanici maščobe in lastnega soka.
  3. dušenje z maščobo in vodo (meso in zelenjava): položimo živilo v maščobo, ki je segreta na 150°C. Maščoba, ki ima višjo temperaturo kot voda, živilo hitreje mehča.


Dušenje je lahko rjavo ali svetlo. Pri rjavem dušenju večje kose mesa na maščobi najprej opečemo in nato dolijemo malo vroče tekočine. Tovrstno dušenje je primerno za staro in trdo meso, divjačino, divjo perutnino in nekatero nadevano zelenjavo. Pri svetlem dušenju živilo svetlo opečemo in prilijemo malo tekočine. Primerno je za mlado perutnino, teletino, jagnjetino in različne vrste zelenjave.


Dušenja      Dušenje      Dušenje      Dušenje      Dušenje      Dušenje



2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.