|




















 |
Kuhar
naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo obrokov hrane.
Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v
kuhinji. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po
dnevnih menijih in po jedilnem listu.
Kaj delavec običajno dela?
Delo kuharja je raznoliko in obsega vse od
naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, toplotne obdelave,
razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedil.
Kuhar naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo hrane.
Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v
kuhinji. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po
dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in
količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedil. Svoje delo
opravlja higiensko, skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji.
Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov
hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri
inventurnih popisih. Kuhar sodeluje pri pripravi in sestavljanju
jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za
posamezna jedila ali obroke. Za uspešno delo spremlja strokovne novosti
in jih tudi uporablja. Ko si pri delu nabere dovolj izkušenj, sodeluje
pri uvajanju novih delavcev.
Delovna področja
Kuhar se zaposli v različnih prehrambenih
enotah, kjer je raznolikost dela velika in organizacija dela različna.
Kuha lahko v veliki hotelski restavraciji, kjer imajo veliko število
dnevnih menijev in jedi po naročilu, v ladijski ali specializirani
restavraciji ( npr. ribja), v gostilni, kjer je večja ponudba domačih
jedi, v okrepčevalnici ali v planinskem domu. Zaposli se tudi v
bolnišnici, v vrtcu, domu za starejše občane, v študentski in vojaški
kuhinji ter kuhinji v podjetju. V novejšem času se uveljavlja priprava
in dostava hrane, ki jo imenujemo catering. V tem primeru kuhar hrano
pripravi v centralni enoti, hrano pa dostavijo v prostorih naročnika. To
je lahko slavljenec, ki v svojem stanovanju priredi zabavo, ali
podjetje, ki v svojih prostorih organizira sprejem. Sem spada tudi
dostava hrane letalom in drugih prevoznim sredstvom, organizacija
banketov, koktajlov, poročnih gostij ali priprava hrane v prostorih
naročnika. Kuhar se lahko zaposli tudi v kuhinji živilske industrije kot
kuhar za pripravo zamrznjenih živil.
Delovni pripomočki
Kuhar uporablja različne vire energije, kot
so elektrika, plin ali para ter tehnične in mehanske naprave. Uporablja
kuhalno, namizno servirno in transportno posodo, pribor in kuhinjsko
orodje: stroje za mehansko obdelavo, univerzalni stroj s priključki,
lupilnik za gomoljasto zelenjavo, čebulo; stroj za pranje zelenjave,
stroje za mletje mesa, sekljanje, rezanje in žaganje, stroje za stepanje
in ožemanje, stroje za obdelavo in oblikovanje testa; termične naprave,
štedilnik, kotle za kuhanje, prekucne ponve, pečico za meso in slaščice,
cvrtnik, žar in raženj, parne konvekcijske peči in kuhalne avtomate,
grelne pulte, pomivalne naprave. Poleg tega pa še hladilne naprave in
stroj za sladoled. Uporablja posodo za pripravo jedi, za kuho, za
serviranje, za pomivanje in čiščenje ter za odpadke, termično posodo in
posodo za kuhanje pod povečanim pritiskom, različno orodje in drobni
inventar. Za prenašanje in prevoz živil in jedil uporablja transportne
vozičke, tekoči trak in dvigala. Pri delu potrebuje tudi kuhinjsko
perilo ter čistilno orodje in pripomočke, krpe, gobe, krtače, metle in
omela. Za pripravo jedi uporablja živila živalskega in rastlinskega
izvora, začimbe in dišave ter vodo. Za vzdrževanje čistoče pa mehanska
in kemična čistilna sredstva, dezinfekcijska in dezinsekcijska sredstva.
Pomembni so tudi številni dokumenti in dokumentacija dela: zahtevki,
recepture in dobavnice, seznami normativov, knjiga menijev, jedilni
list, ceniki, kalkulacije, obračuni polizdelkov, dnevni obračun porabe
živil, knjiga rezervacij in zapisniki o morebitni škodi. Pri delu je
oblečen v delovno obleko, ima pokrivalo, je ustrezno obut ter upošteva
predpise o varstvu pri delu.
Izdelek in storitev
Naloga kuharja je, da
pripravi jed po naročilu ali v skladu s sestavljenim menijem. Hrano
pripravi v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, pri tem
pa upošteva okusnost, nasitnost in prijeten videz jedi.
Znanja in spretnosti
Za opravljanje poklica se zahteva poklicna
oziroma strokovna kvalifikacija kuharja. Med šolanjem spozna tehnologijo
priprave hrane, nauči se ravnati z živili in kuhano hrano. Spozna
količinske normative, programiranje in načrtovanje prehrane, higienske
in tehnične predpise. Zna organizirati lastno delo in uporabljati
strokovno literaturo.
Psihofizične sposobnosti
Kuhar mora dobro razlikovati barve, vonje in
okuse ter imeti spretne roke in prste. Vzdržuje red, čistočo in osebno
urejenost. Ima tudi smisel za estetiko, čut za organizacijo dela in
pravilno časovno razporeditev. Dela stoje z obračanjem, pripogibanjem,
poseganjem, dviganjem in prenašanjem lažjih in srednje težkih bremen.
Zato poklic ni priporočljiv za osebe s ploskimi stopali. Zaradi dela z
živili so potrebni redni zdravniški pregledi, opravljen tečaj
higienskega minimuma in izpit iz varstva pri delu. Moteče so lahko
alergije na živila in čistila.
|
|