LJUBLJANSKI GRAD DOMOVEKONOMIJAKULINARIKATEHNIKAKORISTNE INFO 
 
  Ljubljanski grad  

 

  TURIZEM
ANKARAN
BLED
BOHINJ
CELJE
IZOLA
KOBARID
KOPER
LJUBLJANA
Ljubljanski grad
Okupirana Ljubljana
Park Tivoli
Prešernov trg
Stolnica sv. Nikolaja
Šmarna gora
Tromostovje
Zgodovina
Zmajski most
Znamenitosti
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
NOVA GORICA
PIRAN
PORTOROŽ
POSTOJNA
PTUJ
SEČA
SEČOVLJE
SEČOVELJSKE SOLINE
STRUNJAN
Sredi mestnega vrveža, vendar ravno prav odmaknjena od njega, kakor na piedestalu stoji mogočna srednjeveška trdnjava. S svojega privilegiranega položaja obiskovalcu ponuja osupljive razglede po okolici, pa tudi sprehod po preteklosti in odmik od naglice, ki vlada vsakdanjiku pod njo.  Prva znana večja utrdba je na griču stala v času Ilirov in Keltov, na njem so imeli kasneje postojanko verjetno tudi Rimljani. Srednjeveški grad je bil postavljen v 9. stoletju, prvič je bil omenjen v dokumentu, nastalem med leti 1112 in 1125. Takrat je bil sedež deželnih knezov Spannheimskih, ki so v Ljubljani celo kovali svoj denar. Leta 1335 je postal dedna posest Habsburžanov in središče Kranjske. Novejši obodni grad, ki je bil večji od prejšnjih, je dal v drugi polovici 15. stoletja zgraditi vojvoda in kasnejši cesar Friderik III. V grajskem jedru so vidne prvotne romanske prvine. Vidni so tudi elementi gotike, kot je grajska kapela sv. Jurija in renesančni arhitekturni členi. Razgledni stolp je bil leta 1848 zgrajen nad starim obrambnim stolpom. Na gradu je danes poročna dvorana. Z vrha stolpa je lep pogled na okolico Ljubljane in bližnje Kamniške Alpe. Grajski grič je tudi priljubljena izletniška točka, saj nudi hiter umik iz mestnega vrveža. Ogleda vreden je tudi spomenik kmečkim uporom v bližini gradu. Kot zanimivost: v 16. stoletju je pod današnjim razglednim stolpom stal Stolp piskačev. Na njem je že bila ura. Ime je dobil po mestnih godcih, ki so se, oblečeni v zelene livreje, s svojimi glasbili oglašali vsak dan ob 11. uri.

Ljubljanski grad je ljubljanska srednjeveška arhitekturna znamenitost, ki stoji na Grajskem griču. Glede na arheološke raziskave je na območju grajskega kompleksa človekova prisotnost neprekinjena od leta 1200 pr. n. št., ko so bile postavljene prve naselbine in kasneje utrdbe. Grad je prvič pisno omenjen v času med letoma 1112 in 1125, ko je Rudolf iz Tarcenta podaril oglejskemu kapitlju manjšo posest pri Ljubljanskem gradu. Leta 1144 se grad omenja kot sedež koroških vojvod Spanheimov. Na griču nad glavnim mestom Slovenije že stoletja prevladuje poslopje ljubljanskega gradu. V 11. stoletju je bila na njemu utrdba. V zgodovinskih listinah se grad omenja že leta 1144 (Laybach) in leta 1146 kot Luwigana.

Današno trdnjavsko podobo je grad dobil s prenovitvijo po katastrofalnem potresu leta 1511, ko je bil tudi deležen povečave (sklenjeno obzidje z ogelnimi stolpi in dvema vhodnima stolpoma, preko katerih so vodila dvižna vrata ter grajska kapela). V 16. in 17. stoletju so postopno nastali ostali objekti, ki mejijo na grajsko dvorišče in tvorijo sedanjo celoto grajskega poslopja. Zaradi upadanja upravnega pomena (na njem niso bivali vladarji oz. deželni upravniki z mnogimi pooblastili), pa tudi zaradi izgube strateškega pomena gradu z obzidjem, je vzdrževanje gradu postalo finančno breme, zato je počasi začel propadati.

Razen lupine gotske kapele sv. Jurija, posvečene leta 1489, so bile vse ostale glavne stavbe sedanjega gradu zgrajene ali predelane v 16. in 17. stoletju. Do leta 1814 je bila v gradu vojaška postojanka in nato deželni zapor. Leta 1848 so zgradili Razgledni stolp, v katerem je stanoval čuvaj, ki je s topovskimi streli opozarjal na požare ali na pomembnejše obiske in dogodke v mestu. Prej so to delo opravljali mestni sluge v Stolpu piskačev.

V začetku 19. stoletja so oblasti v gradu uredile kaznilnico in delno vojaško utrdbo in s tem zmanjšale priljubljenost zgradbe med prebivalci mesta. Mestna občina Ljubljana je leta 1905 odkupila grad in na njem naselila prebivalce, ki so ostali prebivalci gradu do srede šestdesetih let 20. stoletja, ko so se pričele priprave na obnovo. Ob koncu 60. let 20. stoletja se je začelo več kot 35-letno obdobje obnavljanja gradu. V 90. letih 20. stoletja je grad zaživel predvsem v sklopu poročnih svečanosti, ki so jih mestne oblasti začele prirejati v prvi obnovljeni grajski stavbi (poleg stolpa in kasneje kapele), v 3. tisočletju pa je Ljubljanski grad postal prizorišče mnogih kulturnih prireditev in razstav. Na grajskem griču, v neposredni bližini gradu, je tudi spomenik puntarjem, upornim tlačanom. Upravljanje Ljubljanskega gradu je 1. 4. 2011 prevzel novoustanovljeni Javni zavod Ljubljanski grad.


Ljubljanska vzpenjača
Ljubljanska vzpenjača je tirnično vozilo, namenjeno prevažanju obiskovalcev na Ljubljanski grad. Prve zamisli o »grajskem dvigalu« je leta 1897 s tedanjimi avstroogrskimi oblastmi delil zamisli že ljubljanski župan dr. Ivan Hribar, Mestna občina Ljubljana pa se je pod vodstvom županje Vike Potočnik za gradnjo odločila leta 2000. Projekt je bil dokončan konec leta 2006. Vsako leto prepelje več kot 200.000 obiskovalcev, v decembru 2010 pa se je z njo peljal milijonti potnik.  Višinska razlika, ki jo vzpenjača opravi, je 70 metrov. Kabina sprejme do 33 potnikov, vožnja traja eno minuto. Prvi obiskovalci so se lahko na grad popeljali 28. decembra 2006, do 10. januarja 2007 zastonj (kar je privedlo do velikega zanimanja in gneče, da bi jo preizkusili), sicer pa trenutna cena enosmerne vozovnice za odraslo osebo znaša 2,20 evra. Upravljanje tirne vzpenjače na Ljubljanski grad je 01. 04. 2011 prevzel novoustanovljeni Javni zavod Ljubljanski grad.


Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad   Ljubljanski grad  Ljubljanski grad  Ljubljanski grad             
 

2018. Gregor Babšek. Vse pravice pridržane. Kontakt +386 (0)70 515 432 ali po elektronski pošti.